Ücretsiz VPN, Log tutulması ve gizlilik


Aslında ücretsiz vpn kullanan birçok arkadaşın aklına takılan sorudur;

Ücretsiz VPN ler güvenli midir?
Ücretsiz VPN ler niçin ücretsiz?
Ücretsiz VPN sağlayanların amacı veya karı nedir?

Peki ya kimler niçin ücretsiz vpn sağlar;

[*] İleride ücretli versiyona geçilecek olan trial amaçlı verilen ücretsiz VPN sağlayıcıları
[*] Ücretsiz ve direk açık bilgilerle paylaşılan vpn'e bağlanan kişilerin trafiğini loglamak ve bu logların ileride kullanılması amacıyla verilen vpnler
[*] Kendi sunucusuna kurduğu ve loglamayı kapattığı vpn nin bilgilerini açık bir şekilde paylaşıp, kirli işlerinide bu vpn üzerinden yaparak connection trafiğini karıştırmak ve böylelikle kendi connection bilgisinin diğer connection bilgileri içerisinde kaynatılması amacıyla verilen ücretsiz vpnler
vs..vs..

Peki ya kesinlikle log tutmadığını iddaa eden ücretli VPN sağlayıcıları?
Söz konusu hacker grubundan birisi veya birileri, saldırı sırasında veya sonrasında(net açıklama gelmedi) HMA isimli VPN servisinin arkasına sığınmış ve neticesinde saklandıkları yer, doğrudan HMA tarafından açık edilmiş. Oysaki bu tip büyük firmalar hemen her ilgili soruya, kesinlikle log tutulmadığı cevabıyla karşılık vermeyi tercih ediyorlar. Ancak bu örnekten de anlaşılacağı üzere ne yazık ki hazır VPN servisleri, her daim kişisel güvenlik veya şirketin “gizli” prosedürleri gereği, log tutuyorlar, tutmaya mecbur bırakılıyorlar.

Buradan çıkartılacak sonuç, tüm vpn sağlayıcılarının log tuttuğudur. Trafik logları tutulmasa bile connection yani VPN ye bağlantı yapılan IP adresi kayıt altına alınmaktadır.

Zaten ücretli vpn satın alırken kullanılan form, bilgiler, IP ve useragent gibi bilgilerin kayıt altına alınması, sağlayıcılar için zorunludur.

Güvenliğiniz için açık şifre ile paylaşılan ücretsiz ve sitesinde herhangi ücretli ürünü bulunmayan vpn sağlayıcılardan uzak durunuz.

Saygılar.
Tolga SEZER.

0 yorum:

Yorum Gönder